به راستی یک روانپزشک خوب در تهران باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟ برای اخذ نوبت روانپزشک به چه نکاتی باید توجه کرد؟
یک روانپزشک، در دانشکده پزشکی درس خوانده است و با مدرک پزشک عمومی فارغ التحصیل میشود، دوره رزیدنتی را به پایان رسانده است و مدرک تخصص خود را برای تشخیص، درمان و پیشگیری از اختلالات روانی، عاطفی و رفتاری در بیماران با عنوان کلی روانپزشک یا متخصص اعصاب و روان دریافت کرده است.
روانپزشکان نقش مهمی در ارتقای سلامت روان ایفا می کنند، به ویژه در زمانی که از هر 4 بزرگسال در ایران، 1 نفر دارای مشکل در سلامت روان است. یک روانپزشک مهارت ها و توانایی های لازم برای ارائه درمان روانشناختی، تجویز دارو و انجام اقدامات تخصصی برای درمان افراد مبتلا به بیماری روانی را داراست. یک متخصص روانپزشک عمدتا در درمان اضطراب و افسردگی، حملات پانیک، اختلالات شخصیت از جمله اختلال دوقطبی، ترک اعتیاد، اختلالات جنسی، درمان وسواس، اختلالات شناختی و اختلال شخصیت پارانوئید میتواند به بیماران کمک شایان توجهی کند و کیفیت زندگی فرد را افزایش دهد تا بینش جدیدی به فرد در زندگی اعطا شود.
وقتی سلامت روان ما بر هر جنبه ای از زندگی ما تأثیر میگذارد، داشتن یک رابطه مثبت و قابل اعتماد میتواند تفاوت بین بقا و شکوفایی باشد.
اما فراتر از پیشینه تحصیلی، ویژگی های کلیدی دیگری وجود دارد که برای نقش یک فرد به عنوان روانپزشک بسیار مهم است که به شما کمک میکنند تا اطمینان حاصل کنید مراقبت با کیفیتی به جنبه های سلامت روحی خود میدهید و همچنین در نقش خودتان در هر زمان و موقعیتی موفق خواهید بود. یک متخصص روانپزشک دلسوز و شایسته میتواند تفاوت بزرگی در بینش بیمار خود ایجاد کند. در اینجا چند ویژگی اصلی یک روانپزشک شایسته آورده شده است.
همچنین در مورد اختلال توجه در کودکان بخوانید
ویژگی های روانپزشک خوب در تهران
برخی از ویژگیهای یک متخصص روانپزشک خوب شامل موارد زیر است:
1. همدلی
بر اساس یک مطالعه اخیر، روانپزشکانی که به افراد مبتلا به بیماری روانی کمک میکنند باید از مهارت های همدلی در طول درمان استفاده کنند. از جمله موقعیت هایی که در آن افراد تمایلی به کمک گرفتن ندارند و یا قادر به ایجاد روابط قابل اعتماد نیستند یا به دلیل اختلالات سلامت روانی، برای برقراری ارتباط منطقی و عاطفی با دیگران دچارمشکل یا ناتوانی هستند. یک متخصص روانپزشک خوب برای نشان دادن همدلی، فعالانه به نگرانیها و احساسات بیمار گوش میدهد و به آنها احترام میگذارد و در نگرانی خود را نشان میدهد. علاوه بر دارو، همدلی با بیماران میتواند اثربخشی درمان بیماری های روانی را افزایش دهد.
2. آگاهی
یک روانپزشک خوب در تهران باید درک دقیقی از داروها، ملاحظات ایمنی آنها، تأثیرات آنها بر بیماران و غیره داشته باشد و از احتمال اینکه خطرات داروها ممکن است از فواید آن بیشتر باشد آگاه است. به عنوان مثال، اگر بیمار با سابقه اعتیاد به مواد مخدر دارد، متخصص روانپزشک باید داروهای بسیار اعتیادآور را با احتیاط تجویز کند یا به طور کامل از آنها اجتناب کند. علاوه بر این، باید بداند که به دلیل عوارض جانبی یا بی اثر بودن داروها، چه زمانی دوز را کاهش دهد یا داروها را تغییر دهد و در زمان مناسب اگر ببیند داروها پس از یک آزمایش معقول موثر نبوده اند، داروها را قطع میکند.
3. انعطاف پذیری
برای ایجاد یک محیط حمایتی که بیمار شما به آن تمایل دارد، باید انعطاف پذیر باشد. با توجه به علوم روانشناسی امروز، یک روانپزشک خوب همواره آماده است تا روش یا درمان دیگری را امتحان کند. به عنوان مثال، ممکن است لازم باشد تعداد جلسات را بر اساس شدت بیماری مراجعه کننده افزایش دهد. به تمایل بیمار برای کاهش دوز یا تغییر دارو در صورت وجود عوارض جانبی احترام میگذارد، مشروط بر اینکه این کار منطقی باشد (معمولاً اینطور است، اما نه همیشه).
4. وجدان
همچنین مهم است که یک روانپزشک خوب به نیازها و نگرانی های منحصر به فرد بیمار خود توجه کند. این به معنای احترام گذاشتن به زمان، وقت شناس بودن و در دسترس بودن، و تشویق به یک ارتباط باز و صمیمی است. همچنین تضمین میکند که بیماران از آسیب پذیر بودن در محیط تمرین احساس امنیت کنند تا همه جنبه های بیماری خود را مورد بحث قرار دهند و بر اساس آن درمان دریافت کنند.
5. یادگیرنده مادام العمر
یک روانپزشک خوب اهمیت یادگیری مداوم را درک میکند. همچنین ذهنی یاد گیرنده دارد و مرتبا مطالب و مقالات جدید را مطالعه میکند. این مسئله به آنها کمک میکند تا در مورد درمان های پیشرفته و استانداردهای پزشکی به روز باشند. روانپزشکان برتر همچنین مخالف پرسیدن سوال یا مشاوره از همتایان و همکاران خود در هنگام بروز مشکلات نیستند که این به آنها این امکان را میدهد که مشکلات و روان رنجوری های بیمار خود را در خاطر خود نگه بدارند و بتوانند مراقبت های با کیفیت بالا را ارائه دهند.
6. آنها به شما نگاه میکنند
ارتباط چشمی بین بیمار و پزشک بسیار حائز اهمیت است و تعامل سازنده بین پزشک و بیمار پله اول در رسیدن به هدف درمان یعنی بهبود نشانه های بیماری است. بیمار در حضور متخصص روانپزشک و تراپیست خود نباید دچار احساس سرخوردگی و شکست شود و یک متخصص روانپزشک خوب به این مسئله کاملا واقف است.
7. احساس عجله نمیکنید
رایج ترین شکایتی که وجود دارد این است که مردم احساس میکنند قرار ملاقات هایشان با روانپزشکشان همیشه کوتاه است، یا اینکه هرگز زمان کافی برای گفتن آنچه را که نیاز دارند، ندارند. سرعت مکالمه و زمان اختصاص داده شده در نهایت باعث میشود آنها احساس کنند که سربار هستند و سؤالات کمتری بپرسند یا اطلاعات کمتری را در مورد بیماری خود به اشتراک میگذارند. همینطور اضطراب قابل توجهی را تجربه میکنند و در نهایت به دلیل احساس عجله ممکن است درمان غیر موثر تری دریافت کنند.
علائم همپوشانی قابل توجهی بین تشخیص های روانپزشکی در داخل و در بین دسته های تشخیصی وجود دارد. به عنوان مثال، حواس پرتی میتواند نشانه ای از ADHD، اختلال رشد، هیپومانیا، شیدایی، افسردگی، روان پریشی، سوء مصرف مواد مخدر مانند کشیدن ماری جوانا، اختلالات اضطرابی متعدد، اختلالات شخصیتی خاص باشد، یا می تواند بدون داشتن هیچ گونه اختلال روانپزشکی وجود داشته باشد.
روانپزشکی که دانش گسترده ای دارد، حتی به طور غریزی و شهودی میداند که ممکن است برای بیمار چه اتفاقی بیفتد و قبل از تصمیم گیری در مورد آن، دامنه وسیعی از امکانات تشخیصی را در نظر میگیرد. همین امر در مورد درمان ها نیز صدق میکند. گستردگی دانش به این معنی است که پزشک راه حل های درمانی متنوعی (داروها، روان درمانی، ارجاعات) را در کیف خود خواهد داشت و بسته به بیماری بیماران مختلف از راه حل های متفاوتی استفاده میکند تا مبدل به یک روانپزشک خوب شود.
تفاوت روانپزشک خوب در تهران و روانشناس
در مقایسه با روانپزشکان، روانشناسان تمایل دارند به جای عوامل بیولوژیکی، بیشتر بر روی عوامل اجتماعی، فرهنگی و محیطی تمرکز کنند. آنها به شناسایی الگوهای افکار منفی و سایر زمینه های موثر بر عملکرد مغز که ممکن است بر رفتار و سلامت عاطفی شما تأثیر بگذارد کمک میکنند.
اغلب، روانشناسان از رواندرمانی برای کمک به رفع و درمان علائم اختلال روان استفاده میکنند. آنها همچنین ممکن است به عنوان مشاور در کنار سایر متخصصان علوم سلامت به فعالیت بپردازند یا انواع رویکردهای رواندرمانی را برای برنامه های درمانی یاد بگیرند.
همچنین در مورد درمان افسردگی بخوانید
تفاوت متخصص روانپزشک و روانشناس در عمل
روانپزشکان و روانشناسان شباهاتی در نحوه درمان دارند اما تفاوت روانشناس و روانپزشک بسیار بیشتر است. روانپزشکان و روانشناسان در بسیاری از مراکز مراقبت بهداشتی مشابه کار میکنند: مطب های خصوصی، کلینیک ها، برنامه های توانبخشی، مدارس و موارد دیگر.
بعنوان مثال روانشناسان میتوانند برخی علائم سلامت روان را با گفتار درمانی درمان کنند و فضایی را برای به اشتراک گذاشتن ناراحتیهای عاطفی و علائم سلامت روانی که تجربه کردهاید در یک سری جلسات فراهم کنند. آنها میتوانند با درک این علائم راهنمایی و پشتیبانی ارائه دهند و مهارت های مقابله ای را برای هدایت آنها آموزش دهند.
اما بسیاری از انواع رواندرمانی ها وجود دارد. روانشناسان میتوانند در طیف وسیعی از رویکردها تخصص داشته باشند مانند:
- روانشناسی انسان گرایانه
- روانشناسی کودک
- روان پویایی
- درمان متمرکز بر هیجان
- هنر درمانی
- رویکردهای درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی
- درمان مبتنی بر ذهنیت
- طرحواره درمانی
روانشناسانی که با کودکان کار میکنند همچنین ممکن است مهارت های تفکر و توانایی های تحصیلی آنها را ارزیابی کنند و رویکردهای منحصر به فرد مناسب برای کودکان مانند بازی درمانی ارائه دهند.
روانشناسان همچنین ممکن است آموزش های تخصصی را در موارد زیر دنبال کنند: روانشناسی بالینی، روانشناسی اعصاب، روانکاوی، روانشناسی قانونی، روانشناسی کودک و نوجوان.
همچنین درمورد روانپزشکی کودکان بخوانید.
تفاوت در تحصیلات
تفاوت در آموزش روانپزشکان و روانشناسان نیز سوابق تحصیلی و الزامات آموزشی متفاوتی دارند. روانشناسان دوره های تحصیلات تکمیلی و دکترا را برای کسب یکی از این دو مدرک تکمیل می کنند: مدرک (PhD) و دکترای روانشناسی (PsyD). کسب یکی از این مدارک بین 4 تا 6 سال طول میکشد. روانشناسان پس از دریافت مدرک، 1 تا 2 سال دیگر دوره آموزشی را که شامل کار با افراد در محیط های بالینی است، میگذرانند.
با این حال، یک روانشناس لزوماً یک درمانگر نمیشود. بسیاری از آنها مشاغل آموزشی، تحقیقاتی یا حقوقی و سازمانی را به جای درمانهای بالینی انتخاب میکنند.
همچنین در مورد عوارض اعتیاد گل بخوانید
چگونه بین آنها انتخاب کنم؟
اغلب، علائم و موقعیت خاص شما میتواند جستجوی شما را راهنمایی کند. اگر دوران سختی را پشت سر میگذارید یا می خواهید روی درک بهتر افکار و رفتارهای خود کار کنید، یک روانشناس ممکن است گزینه خوبی باشد. همچنین اگر میخواهید علائم خود را به جای ترکیبی از رواندرمانی و دارو تنها با رواندرمانی درمان کنید، ممکن است ترجیح دهید با یک روانشناس مشورت کنید.
فقط بدانید که علائم شما ممکن است تنها با رواندرمانی بهبود نیابد و احتمالا ارتباط با روانپزشک را به شما توصیه کنند. اگر نگرانی های پیچیده تری در مورد سلامت روان دارید که ممکن است به دارو نیاز داشته باشید، متخصص روانپزشک میتواند انتخاب بهتری باشد، از جمله این بیماریها میتوان به این موارد اشاره کرد: افسردگی حاد، اختلال دوقطبی، جنون جوانی و اضطراب پس از سانحه.
روانپزشکان همچنین میتوانند توصیههای درمانی اضافی را در زمانی که رواندرمانی منجر به بهبود زیادی نشود، ارائه دهند. به خاطر داشته باشید که متخصصان سلامت روان ممکن است ترکیبی از رواندرمانی و دارو را برای درمان علائم بسیاری از بیماریهای رایج سلامت روان، از جمله افسردگی و اضطراب، توصیه کنند.
اگر به نظرتان رسید رواندرمانی تأثیر زیادی ندارد، میتواند ارزش مراجعه به یک روانپزشک خوب در تهران را داشته باشد. داروها میتوانند تفاوت بیشتری را در علائم شما ایجاد کنند. روانپزشکان معمولاً گفتگو درمانی مداوم ارائه نمیدهند. اگر ابتدا با یک روانپزشک تماس بگیرید، احتمالاً اگر نیاز باشد شما را تشویق می کنند که همزمان با یک درمانگر کار کنید. آنها میتوانند شما را با منابع مرتبط کنند تا درمانگر مناسب را برای بیماری خود پیدا کنید.
چگونه یک روانپزشک خوب پیدا کنیم
پیدا کردن یک روانپزشک خوب در تهران نیاز به تحقیق، درک واضح اهداف شما و تمایل به ارزیابی چندین روانپزشک را در صورت لزوم دارد.
این لیست میتواند به شما در انتخاب مناسب یک روانپزشک خوب در تهران کمک کند:
مـُعرف ها میتوانند کمک کننده باشند
مشورت با پزشک عمومی خود که وضعیت سلامتی شما را درک میکند و گاها توصیه هایی را به شما ارائه میدهد میتواند قدم اول باشد. پزشکان عمومی همچنین میتوانند آزمایشاتی را برای تعیین اینکه آیا علائم شما ممکن است به مسائل جسمی یا روانی مرتبط باشد انجام دهند.
خانواده و دوستان نیز ممکن است در یافتن روانپزشک خوب در تهران مفید باشند، اگرچه این توصیه ها باید به دقت سنجیده شوند. کسانی که به آنها اعتماد دارید میتوانند راهنمای ارزشمندی در این روند باشند، اما گاهی روانپزشک آنها ممکن است برای شما مناسب نباشد.
نظرات مشتریان را بخوانید
نظرات مراجعان دیگر در سایت های نوبت دهی و فضای مجازی میتواند برای فرد راهگشا باشد و بینش و تجربه بدست آمده از شکل و نحوه درمان آنها و نتیجه کسب شده بسیار حائز اهمیت است. با این حال، مانند هر بررسی دیگری توجه به نظرات و تجربیات باقی بیماران نباید تنها مبنای انتخاب روانپزشک خوب در تهران باشند.
برای اولین قرار ملاقات آماده باشید
اولین مراجعه به روانپزشک به عنوان مشاوره اولیه شناخته میشود. در طی این فرآیند، روانپزشک ممکن است یک سری ارزیابی های پزشکی، روانشناختی و رفتاری انجام دهد تا دلیل مراجعه شما، شدت علائم و تأثیر آنها بر زندگی شما را مشخص کند.
اولین ملاقات احتمالاً 20-60 دقیقه طول میکشد و میتواند اولین ملاقات از مجموعه ای از جلسات با 2-3 جلسه باشد. در طی این موارد، روانپزشک با شما، مشکلات و سابقه پزشکی شما آشنا میشود.
جلسات مشاوره به شما این فرصت را میدهد که روش های درمانی روانپزشک را ارزیابی کنید و یا همینطور سطح راحتی خود را با روانپزشک ارزیابی کنید. آیا سبک ارتباطی او به شما احساس راحتی میدهد؟ آیا آنها از سؤالاتی در مورد تجربه و روش کار خود استقبال میکنند؟ شما باید از پرسیدن سوالات و همچنین پاسخ دادن به آنها احساس امنیت کنید.
آیا روانپزشک مورد نظر درمان آنلاین ارائه میدهد؟
این روزها، تصمیمگیری در مورد نحوه انتخاب روانپزشک خوب شامل گزینههایی در مورد نحوه ویزیت نیز میشود. درمان آنلاین یک گزینه محبوب برای کسانی است که در نزدیکی روانپزشک خود زندگی نمیکنند، در تنظیم یک ویزیت در برنامه خود مشکل دارند یا از صحبت حضوری با روانپزشک راحت نیستند.
درمان آنلاین روشی مطمئن و موثر برای انجام یک قرار ملاقات است. از همان قالب درمانی سنتی پیروی میکند، اما از طریق تلفن یا اینترنت انجام میشود. در نتیجه، میتوانید از خانه یا هر جایی که راحتتر هستید با روانپزشک خود صحبت کنید.
این روزها روانپزشک آنلاین و تلفنی مزیت زیادی دارد. عدم معطلی در اتاق انتظار مطب مخصوصا در روزهایی که مراجعه کنندگان زیاد هستند یک دلیل مهم است. و همچنین دردسرهای ترافیکهای سنگین شهری برای جابجایی مراجعه کننده نیز وجود ندارد.
نوبت روانپزشک در تهران
برای پیدا کردن بهترین روانپزشک در تهران میتوانید از سایتهای نوبتدهی و گوگل بهره گرفت و رضایت کاربران را در مورد آن پزشک مورد توجه قرار داد. دکتر مهدی کریمی با تجربه ای بالغ بر بیست سال در زمینه درمان مشکلات روانپزشکی و ترک مواد مخدر یک روانپزشک خوب در تهران محسوب میشود که میتواند طیف بزرگی از بیماریهای اعصاب و روان را تحت درمان قرار دهد. مشاوره و جلسات برای مراجعان، هم میتوانند بصورت حضوری باشند و هم به صورت آنلاین و تلفنی انجام پذیرد. هزینه ها در صورت حضوری بودن از طریق کارتخوان در مطب از مراجعان گرامی اخذ میشود.
همچنین در مورد درمان شخصیت ضد اجتماعی مطالعه بفرمایید.
سوالات متداول
چگونه میتوانم یک روانپزشک خوب در تهران پیدا کنم؟
برای پیدا کردن یک روانپزشک در تهران، میتوانید از منابع مختلفی مانند وبسایتهای معتبر، نظرات دیگران، مراکز بهداشتی و درمانی، و دوستان و آشنایان خود استفاده کنید. همچنین میتوانید با تماس با نظام پزشکی و سازمانهای مرتبط، به دنبال روانپزشکان با تخصص و مهارت مناسب بگردید.
هزینه مراجعه به یک روانپزشک در تهران چقدر است؟
هزینههای مراجعه به یک روانپزشک در تهران ممکن است متغیر باشد و بستگی به تخصص و شهرت روانپزشک، نوع مشکلات روانی شما، و نحوه پرداخت (نقدی یا بیمه) داشته باشد. برای اطلاعات دقیقتر، بهتر است با مطب روانپزشک تماس بگیرید.