افسردگی دوران کودکی با یک بچه بداخلاق که گاهی ناراحت یا ناراحت به نظر می رسد متفاوت است. کودکان، مانند بزرگسالان در مواقعی احساس غمگینی و افسردگی میکنند. نوسانات عاطفی بین کودکان طبیعی است. اما اگر این احساسات و رفتارها بیش از دو هفته طول بکشد، ممکن است نشانه یک اختلال عاطفی مانند افسردگی باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد علائم، علائم، علل، خطرات و درمان افسردگی کودکان، ادامه مقاله را بخوانید.
افسردگی یک بیماری مختص به بزرگسالان نیست. کودکان و نوجوانان نیز میتوانند به افسردگی مبتلا شوند که بطور معمول رخ میدهد. افسردگی کودکان ممکن است در بعضی اوقات تشخیص داده نشوند و درمان نشوند زیرا والدین ممکن است در تشخیص علائم این اختلال دچار مشکل شوند.
افسردگی کودکان حدود 3 درصد از کودکان را تحت تأثیر قرار میدهد. غم و اندوه و علائم مداوم میتواند در زندگی روزمره اختلال ایجاد کند و در کارهای مدرسه و فعالیت های اجتماعی مشکل ایجاد کند. افسردگی دوران کودکی یک مسئله جدی سلامت روان است، اما قابل درمان است.
افسردگی در کودکان چگونه است؟
کودکان مبتلا به افسردگی اغلب علائم افسردگی مشابه نوجوانان و بزرگسالان را تجربه میکنند. با این حال، کودکان ممکن است به دلیل واژگان عاطفی محدودی که دارند، برای ابراز خود و این احساسات مشکل داشته باشند.

علائم افسردگی دوران کودکی:
- غمگینی یا بد خلقی
- احساس ناامیدی
- احساس بی ارزشی
- احساس گناه خشم یا تحریک پذیری
- گریان
- انرژی کم
- مشکل در تمرکز
- افکار خودکشی
کودکان مبتلا به افسردگی ممکن است همه این علائم را تجربه نکنند. برخی علائم ممکن است برجسته تر از دیگران باشند.
همچنین در مورد اختلال اوتیسم بخوانید.
علائم هشدار دهنده برای تشخیص افسردگی کودکان
علائم هشدار دهنده افسردگی، احساسات یا تغییراتی هستند که والدین و مراقبان خود می توانند آن را ببینند.
کودکان ممکن است مطمئن نباشند که چگونه احساسات خود را به شما بیان کنند، یا ممکن است تمایلی به ابرازش نداشته باشند. این علائم هشدار دهنده ممکن است در کودکان مبتلا به افسردگی رخ دهد:
- تحریک پذیری یا عصبانیت
- تغییرات در رفتار و خلق و خو
- افزایش یا کاهش اشتها
- افزایش یا کاهش خواب
- طغیان های احساسی یا صوتی
- بروز مکرر بیماری جسمی، مانند سردرد یا معده درد
- کاهش تمرکز
- سرپیچی و تمرد
- کاهش عملکرد در مدرسه
- ابراز افکار منفی (نظرات انتقادی یا شکایت)
- صحبت از مرگ یا مردن

خطر خودکشی
افسردگی دوران کودکی میتواند باعث افکار خودکشی شود و حتی ممکن است دست به خودکشی بزند. در واقع، خودکشی سومین علت مرگ در کودکان 5 تا 14 ساله است که به همین جهت درمان افسردگی کودکان در اسرع وقت فوریت پیدا میکند.
اگر کودک شما مبتلا به افسردگی تشخیص داده شده است یا احتمال می دهید که او ممکن است افسرده باشد، مهم است که به علائم وی توجه کنید و به او کمک کنید تا بهبود یابد.از اینروز واجب است از یک روانسناس کودک یا یک روانپزشک خوب کمک بگیرید.
علائم هشدار دهنده خطر خودکشی:
- علائم متعدد افسردگی
- انزوای اجتماعی
- افزایش رفتارهای مشکل ساز
- صحبت از خودکشی و مرگ
- صحبت در مورد ناامیدی یا احساس درماندگی
- مصرف مواد یا دخانیات
- علاقه به استفاده از سلاح
علت افسردگی در کودکان چیست؟
افسردگی دوران کودکی ممکن است نتیجه ترکیبی از عوامل باشد. این عوامل خطر به تنهایی ممکن است باعث اختلال خلقی نشوند، اما ممکن است نقش داشته باشند.
این عوامل بطور معمول احتمال ابتلای کودک به افسردگی را افزایش می دهد:
سلامت جسمانی: کودکان مبتلا به بیماری های مزمن یا شدید بیشتر در معرض افسردگی هستند که میتواند شامل چاقی نیز باشد.
رویدادهای استرس زا: تغییرات در خانه، مدرسه یا دوستان می تواند خطر ابتلا به علائم افسردگی را در کودک افزایش دهد.
محیط: زندگی پر هرج و مرج یا پر استرس در خانه میتواند کودک را در معرض خطر بیشتری برای اختلالات خلقی مانند افسردگی قرار دهد.
سابقه خانوادگی: کودکانی که اعضای خانواده آنها دارای اختلالات خلقی یا افسردگی هستند، ممکن است در سنین پایین به افسردگی مبتلا شوند.
عدم تعادل بیوشیمیایی: سطوح ناهموار برخی از هورمون ها و مواد شیمیایی ممکن است بر عملکرد مغز تأثیر بگذارد که می تواند خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهد.

خطرات افسردگی دوران کودکی
افسردگی دوران کودکی یک بیماری جدی است، اما قابل درمان است. با این حال، اگر درمان نشود، کودکان ممکن است عواقبی را برای سالهای آینده تجربه کنند.
این عوارض عبارتند از:
- افکار خودکشی یا رفتارهای خطرناک
- بدتر شدن علائم در بزرگسالی
- افزایش خطر ابتلا به افسردگی که بدتر یا طولانی تر می شود
- دوره های افسردگی شدید
- سایر اختلالات خلقی
همچنین در مورد اختلال اضطراب کودکان بخوانید.
چگونه به کودک مبتلا به افسردگی کمک کنیم؟
درمان افسردگی کودکان شامل انواع روشهای رواندرمانی و تجویز دارو است. برخی از کودکان ممکن است از یکی از این روشهای معمول سود ببرند ولی برخی دیگر ممکن است از ترکیب این دو روش استفاده کنند.
این درمان ها مادام العمر نیستند. روانپزشک یا روانشناس کودک شما یک برنامه درمانی را تجویز می کند و تصمیم می گیرد که چه زمانی برای کودک شما مناسب است استفاده از آن را متوقف کند.
برنامه درمانی افسردگی دوران کودکی اغلب به شدت علائم بستگی دارد. خبر خوب این است که مراقبت صحیح میتواند به کودک شما کمک کند تا علائم افسردگی خود را تسکین دهد.
رواندرمانی کودکان
اگر کودکی مبتلا به افسردگی تشخیص داده شود، اولین خط درمان افسردگی کودکان اغلب روان درمانی است. این نوع درمان میتواند به عوامل عاطفی و زندگی که خطر افسردگی کودک را افزایش میدهند، مانند محیط و رویدادهای استرسزا رسیدگی کند.
درمان شناختی رفتاری (CBT) معمولا برای درمان افسردگی کودکان استفاده می شود. این نوع درمان شامل صحبت از طریق احساسات و تجربیات، تجزیه و تحلیل مناطق برای تغییرات، و یافتن راه های فعال برای ایجاد این تغییرات است.
برای کودکان خردسال، گفتار درمانی سنتی ممکن است به دلیل واژگان محدود آنها موثر نباشد. بازی درمانی، که از اسباب بازی و سرگرمی استفاده می کند، میتواند به کودکان کمک کند تا احساسات و تجربیات خود را تقویت کنند. هنر درمانی که از نقاشی، طراحی و سایر تکنیک های هنری استفاده می کند، نوعی درمان بیانی است که ممکن است به کودکان کمک کند تا با علائم افسردگی نیز کنار بیایند.
دارو درمانی کودکان
از سال 2015، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) پنج داروی ضد افسردگی برای درمان افسردگی کودکان را توصیه کرده است. این توصیهها بسته به سن متفاوت است، بنابراین روانپزشک هنگام انتخاب بهترین درمان دارویی، سن کودک شما را در نظر میگیرد.

داروهای زیر ممکن است در درمان افسردگی کودکان استفاده شود:
- Zoloft® (سرترالین)
- Lexapro® (اس سیتالوپرام)
- Luvox® (فلووکسامین)
- Anafranil® (کلومیپرامین)
- Prozac® (فلوکستین)
یکی از عوارض جانبی نادر این داروها در کودکان ممکن است افزایش خطر خودکشی باشد. والدین و مراقبان کودکانی که از این دارو برای درمان افسردگی کودکان استفاده می کنند باید فرزند خود را از نزدیک برای تغییرات رفتاری وی تحت نظر داشته باشند و در صورت نگرانی فوراً از روانپزشک کمک بگیرند.
کودکانی که هر یک از این داروها را مصرف می کنند نباید بدون اجازه پزشک مصرف آنها را قطع کنند. ترک دارو میتواند منجر به عوارض جانبی قابل توجهی شود.برای جلوگیری از عود، افرادی که قرص های ضد افسردگی مصرف می کنند باید درمان را ادامه دهند حتی پس از بهبود یا از بین رفتن علائم تا موقعیکه که پزشک آنها توصیه به مصرف کرده است. مراجعه به یک روانپزشک آنلاین یا حضوری برای تسریع روند درمان ضروری میباشد.
برای دریافت نوبت جهت مشاوره و درمان با ما در تماس باشید.