روانپزشک و متخصص اعصاب و روان

آدرس مطب ها

مطب 1: خیابان پاسداران، خیابان گل نبی، پلاک 49، طبقه چهارم، واحد 16

مطب 2: بلوار کشاورز، روبروی بیمارستان امام خمینی، پلاک ۳۷۰ طبقه اول واحد ۷

روزهای هفته

روزهای فرد

روزهای زوج

شماره تماس

021-22979460

021-66128259

انحرافات جنسی

انواع انحرافات جنسی و درمان آنها

دکتر مهدی کریمی

دکتر مهدی کریمی

تعریف انحرافات جنسی

بین انحرافات جنسی و اختلال عملکرد جنسی تفاوت وجود دارد. در اختلال عملکرد جنسی، یک فرد سالم دارای یک مشکل جنسی مانند عدم نعوظ یا ناتوانی جنسی، یا بی میلی، زود انزالی، ترس یا درد ناشی از آمیزش جنسی (واژینیسموس) است که به دلیل فشارهای روانی یا تجربیات تلخ است و گاهی اوقات می تواند ریشه در انحراف جنسی داشته باشد.

اما فردی با انحرافات جنسی ممکن است از ابتدای زندگی خود به دلایل مختلفی احساس جنسی نامتعارفی در او ایجاد شود اما با این حال نمی توان دقیق گفت کدام عامل در جهت ایجاد انحرافات جنسی موثر است. به جز عوامل جسمی و هورمونی که تأثیر بسیار کمی دارند، عوامل اکتسابی و آموزشی و انتظارات والدین از کودک و …. و نیز تجربیات و خاطرات دوران کودکی میتوانند بیشترین تأثیر را بر گرایش جنسی و انحرافات جنسی فرد داشته باشند.

نشانه ها و منشا انحرافات جنسی

انحرافات جنسی یا پارافیلیا، که در برخی افراد یک تمایل ناخواسته است، یک برانگیختگی عاطفی و جنسی است می‌تواند خارج از عرف رایج جامعه یا آنچه عموم مردم طبیعی می‌دانند تعریف شود. معمولاً عموم مردم رابطه جنسی و لذتی دارند که در نهایت منجر به بقای نسل میشود، یک رابطه طبیعی تلقی می شود. یا کمی انعطاف‌پذیرتر بگوییم، می‌توان احساس جنسی شدیدی را که در فرد مبتلا ایجاد شود، به طوری که فرد قادر به برقراری رابطه جنسی عادی نیست، نوعی انحراف جنسی بنامیم. البته برخی از انحرافات جنسی که منجر به لذت جنسی میشود، به جرمی مانند عورت نمایی در ملاء عام تبدیل می شود زیرا می تواند باعث ناراحتی روانی برای دیگران گردد.

بنابراین، برخی از گرایش‌های جنسی مانند عورت نمایی و پدوفیلی و مانند آن را نیز می‌توان جرم تلقی کرد. اطلاعاتی که تاکنون از برخی مراجعان دریافت شده است نشان می دهد که تمایلات جنسی از کودکی شکل گرفته است. این تمایلات معمولاً با یک تجربه حسی مانند لمس پاهای دیگران شروع می شود، و اگر برای کودک خوشایند باشد (فرد معمولاً در بزرگسالی تمایلات جنسی یا علاقه به پاها را ایجاد می کند یا به اصطلاح فتیش به پا ایجاد میشود).

علت انحراف جنسی

والدینی که ناخواسته یا بصورت تفریحی لباسی مخالف با جنسیت فرزند خود به او تحمیل میکنند فرزند خود را به پوشیدن لباس جنس مخالف خود تشویق میکنند، یا حتی کودکی به طور تصادفی جنس مخالف را بپوشد، در نهایت ممکن است علاقه به جنس مخالف را که میتوان آن را همجنس گرایی نامید، سوق داد.

و البته عوامل مختلفی در شکل گیری گرایش ها یا انحرافات جنسی مختلف دخیل هستند که در ادامه توضیح داده خواهد شد. اما سوال اینجاست که آیا با توجه به تعریف فوق همجنس گرایی انحراف محسوب می شود؟ آیا حذف این گرایش یا انحراف از سایر انحرافات جنسی ناشی از ناتوانی درمانگران است که قطعاً یکی از عوامل آن است.

همجنس گرایی یک حق به ظاهر انسانی ایجاد میکند که آن را از سایر گرایش های جنسی متمایز می کند. با این حال، افراد زیادی هستند که از این تمایل ناخواسته رنج می برند و به دنبال درمان آن هستند. با این حال، باید گفت که علم روانشناسی در واقع قادر به درمان بسیاری از مشکلات سلامت روانی است که در ضمیر ناخودآگاه نهفته است.

البته میتوان گفت درمان‌های روان‌شناختی ممکن است برای درمان چنین انحراف‌هایی به اندازه کافی قدرتمند نباشند، بنابراین این بر عهده روانشناسان و روانپزشکان است که درمان‌های جدیدی ارائه کنند که بتواند به این بیمارانی که به دنبال درمان هستند کمک کند. کافی است بگوییم که بسیاری از بیماران از آن خسته می شوند و در نهایت برای درمان منصرف می شوند. البته این موضوع هنوز جای بحث دارد.

درمان انحرافات جنسی

همجنس گرایی امروز مدافعان بیشتری پیدا کرده است. بیشتر این افراد از گرایش جنسی خود ناراضی هستند و به دنبال درمانگری هستند که بتوانند گرایش جنسی خود را که ریشه در ضمیر ناخودآگاه دارد تغییر دهند. بسیاری از آنها متاهل هستند و بسیاری به دنبال ازدواج و … هستند. امروزه تمایلات جنسی زیادی وجود دارد و همچنان در حال افزایش است که باعث مجرد ماندن بسیاری از جوانان شده است و یا افراد دارای این تمایلات متاهل به دلیل ناتوانی در برقراری رابطه جنسی طبیعی مجبور به جدایی می شوند.

همچنین در مورد اختلال دوقطبی بخوانید.

علل انحرافات یا جهت گیری های جنسی

همانطور که به اختصار اشاره شد، شکل گیری انحرافات جنسی یا گرایش های جنسی، عوامل مختلفی دارد که به خوبی شناخته شده نیست و یا اینکه افراد با گرایش جنسی خاص به دلیل خاصی تحت تاثیر آن گرایش قرار نگرفته اند. یا می توان گفت ترکیبی از عوامل روانی و تربیتی می تواند در شکل گیری یک گرایش جنسی خاص مانند مازوخیسم جنسی یا سادیسم جنسی دخیل باشد. با این حال، در اینجا برخی از عوامل روانشناختی و تربیتی که باعث گرایش جنسی می شوند، آورده شده است:

عامل آموزشی

والدین انتظار دارند فرزندشان نقشی غیر از جنسیت کودک داشته باشد. مثلا درخواست کار مردانه از دخترشان، یا پوشاندن لباس پسر برای دخترش و یا پوشاندن لباس دختر برای پسرش و تشویق و تقویت این گونه کارها که در نهایت باعث تقویت حس مردانه یا زنانه می شود که با جنسیت واقعی کودک همخوانی ندارد. اما نمی توان انواع انحرافات جنسی را توضیح داد، مثلاً اینکه چگونه می توان حیوان گرایی یا میل جنسی را به تربیت والدین نسبت داد. بنابراین عوامل مختلفی می تواند در شکل گیری انحرافات یا دیگر امیال جنسی مختلف دخیل باشد.

تجارب دوران کودکی

برای مثال، بازی با پای دیگران ممکن است حس تمایلات جنسی را برای تبدیل شدن به فتیش جنسی علی الخصوص فتیش پا در فرد تقویت کند. یا مثلاً اگر بازی با پای کسی با لذت و خشونت همراه باشد، ممکن است حس مازوخیسم یا آزار جنسی را در فرد تقویت کند. یا تجربه جنسی با یک جنسیت همسان ممکن است حس همجنس گرایی را تقویت کند.

عامل روانی

یک فکر گذرا یا یک صحنه گذرا نیز می تواند نوعی گرایش جنسی را به عنوان یک وسواس فکری عملی ایجاد کند. در نهایت چنین عوامل روانی می تواند برانگیختگی جسمی و حسی را در فرد افزایش داده و در نهایت به کنش جنسی تبدیل شود. جهت گیری عاطفی می تواند به یک تجربه جنسی تبدیل شود که با توجه به باورها، فرهنگ و موقعیت افراد متفاوت است. به عنوان مثال، فردی با اعتقادات مذهبی ممکن است برای همیشه در برابر وسوسه رابطه جنسی با یک همجنس مقاومت کند، اما ممکن است فانتزی جنسی داشته باشد.

انواع انحرافات جنسی یا تمایلات جنسی ناخواسته

تمایلات همجنسگرایی:

افرادی که تمایلات همجنسگرایی دارند با یکدیگر متفاوت هستند. در اینجا منظور کسانی است که طبق آزمایشات هورمونی انجام شده هیچ مشکل هورمونی و پزشکی ندارند. همانطور که گفته شد، میل جنسی از کودکی شکل می گیرد. بنابراین، در برخی از کودکان ممکن است یک احساس انحرافی یا ناخواسته جنسی از دوران کودکی توسط عوامل روانی متفاوت شکل بگیرد.

فتیشیسم (Fetishism):

اصطلاح “فتیشیسم” از کلمه پرتغالی feitico به معنای “شیفتگی وسواسی” گرفته شده است. تنها از طریق استفاده از این شی یا تمرکز بر روی این قسمت از بدن، فرد می تواند به ارضای جنسی دست یابد.

فتیشیسم

معمولاً از نام‌های مختلفی برای این نوع گرایش جنسی استفاده می‌شود، مانند فتیشیسم، خاطره‌انگاری و غیره. بسیاری از افرادی که دارای گرایش انحرافی جنسی یا فتیش هستند، احساس مازوخیسم یا آزار جنسی نیز دارند. برای این افراد از برده یا ارباب نیز استفاده میشود. همچنین برخی افراد مبتلا به فتیشیسم، تمایلات جنسی مرتبط با اشیاء غیر زنده دارند. فرد با پوشیدن یا دست زدن به شی، تحریک جنسی می شود. به عنوان مثال، یک فتیش می تواند یک نوع لباس باشد، مانند لباس زیر، لباس لاستیکی، کفش زنانه و لباس زیر زنانه.

اختلال فتیشیستی تنها در صورتی تشخیص داده می شود که همراه با اختلال در عملکرد اجتماعی، شغلی یا سایر زمینه های مهم در نتیجه فتیش باشد، یا زمانی که برانگیختگی جنسی بدون سوژه فتیش غیرممکن باشد. افرادی که خود را به عنوان فتیشیست معرفی میکنند اما اختلال بالینی مرتبط را گزارش نمی کنند، دارای یک سطحی از فتیش هستند اما ممکن است دارای اختلال فتیشیستی نباشند. بیشتر افراد خصوصیات غیرجنسی خاص افراد را جذاب می‌دانند، که نشان می‌دهد سطحی از فتیشیسم یک ویژگی طبیعی تمایلات جنسی در اکثر انسانها است.

مازوخیسم جنسی (Sexual masochism):

معمولاً افرادی که فتیش پا یا کفش یا موارد مشابه دیگر دارند اغلب ممکن است دچار مازوخیسم یا آزار رساندن روانی و جنسی مانند میل به تحقیر یا کتک خوردن و غیره شوند. به طور کلی، افرادی که مبتلا به مازوخیسم جنسی یا آزار جنسی هستند، از نظر شکل آزار جنسی، مثل حالت هایی که در خواسته های خود ابراز می کنند، متفاوت هستند مثل توهین، تحقیر، بردگی، زنجیر.

گاهی میل به خوابیدن زیر افراد سنگین، میل به صورت نشستن روی افراد و حتی اجابت مزاج و ادرار کردن می تواند نوعی آزار جنسی باشد. تجربه نشان داده است که اکثر افراد دارای فتیش و مازوخیست ها مرد هستند. اما اکثر موارد سادیسم و فتیش آزار و اذیت از سمت زنان وجود دارد.

مازوخیسم جنسی

همچنین در مورد بیماری آلزایمر بخوانید

سادیسم جنسی (Sexual sadism):

سادیسم جنسی نوعی دیگر از انحرافات جنسی یا پارافیلیا است که به معنای آزار و اذیت طرف مقابل در حین رابطه جنسی است تا جایی که عمل آزار و اذیت برای فرد درخواست کننده آزار به همان اندازه یا بیشتر از فرد آزارگر لذت بخش باشد.

آزار و اذیت در سادیسم جنسی ممکن است کلامی یا فیزیکی باشد یا آزار می تواند بصورت جسمی از ضرب و شتم جزئی تا ایجاد کبودی های وسیع متغیر باشد. به عبارت دیگر، یک فرد سادیست بدون آزار و اذیت کلامی و فیزیکی نمی تواند ارضای جنسی داشته باشد. افراد دارای مازوخیسم جنسی نیز بدون دید کلامی و فیزیکی به لذت جنسی نمی رسد.

سادومازوخیسم (Sadomasochism):

سادومازوخیسم نیز یکی دیگر از انواع انحرافات جنسی یا پارافیلیا است. فردی را سادومازوخیست می نامند که برای رسیدن به لذت جنسی به دنبال درد یا خودآزاری دیگران است و یا خود آن را تجربه میکند. «سادومازوخیسم» ترکیب «سادیسم» و «مازوخیسم» است، اصطلاحی که توسط ریچارد فون کرافت ابینگ ابداع شد، که از گرایش‌های اولیه و طبیعی به سادیسم در مردان و مازوخیسم در زنان صحبت کرد. نظرسنجی‌های اخیر نشان می‌دهد که خیال‌پردازی‌های سادیستی در زنان به همان اندازه در مردان شایع است.

نمایش گرایی یا عورت نمایی (exhibitionism):

عورت نمایی یا نمایش قسمتی یا کل بدن فرد نیز نوعی از انحرافات جنسی است که در آن فرد اندام های جنسی خود یا کل بدن خود را برای رسیدن به لذت جنسی به دیگران نشان می‌دهد که این معمولا برای فرد مبتلا غیر قابل کنترل است.

چشم چرانی یا هیز گرایی (Voyeurism):

چشم چرانی یا voyeurism یک نوعی از انحراف جنسی است که در آن فرد از تماشای بدن برهنه دیگران بدون اجازه و آگاهی آنان لذت می‌برد. افرادی که این اختلال را دارند، ممکن است از راه‌های مختلفی مانند نگاه کردن از پنجره‌ها، استفاده از دوربین‌های مخفی یا حضور در مکان‌های عمومی برای تماشای دیگران بدون اجازه استفاده کنند.

این اختلال معمولاً به عنوان یک انحراف جنسی شناخته می‌شود و ممکن است با احساسات شرم و گناه همراه باشد. افرادی که این اختلال را دارند، ممکن است به دنبال کاهش اضطراب یا تنش‌های روانی خود با تماشای دیگران باشند، اما این رفتار برای فرد مورد تماشا ناراحت‌کننده و ناراحت‌کننده است.

درمان چشم چرانی و هیزی معمولاً به منظور کاهش رفتارهای نامناسب و بهبود روابط اجتماعی و جنسی فرد شامل مشاوره روان‌شناسی یا روان‌پزشکی است. همچنین، درمان‌های دارویی نیز ممکن است برای کنترل اضطراب یا اختلالات دیگر مرتبط با این اختلال مورد استفاده قرار گیرد.

چشم چرانی

مالش جنسی (Sexual rubbing):

مالش جنسی نوعی انحراف جنسی یا پارافیلیا است که فرد مبتلا به آن برای رسیدن به لذت جنسی سعی در لمس دیگران دارد. قربانیان معمولاً غریبه هستند، اما مواردی نیز وجود داشته است که این بیماران سعی کرده اند آشنایان خود را نیز مالش یا لمس کنند. همان طور که گفته شد، بیماران مبتلا به این گونه انحرافات جنسی، برای رسیدن به خواسته های خود حالت غیرقابل کنترل و گاه تکانشی دارند.

پدوفیلیا یا بچه بازی (Pedophilia):

افراد مبتلا به پدوفیلی، تخیلات، اصرار یا رفتارهایی دارند که شامل فعالیت جنسی غیرقانونی با یک کودک یا کودکان است که این کودکان درگیر معمولاً 13 سال یا کمتر هستند. این رفتار شامل درآوردن لباس کودک، تشویق کودک به تماشای خودارضایی فرد آزارگر، لمس یا نوازش اندام تناسلی کودک و انجام اعمال جنسی به زور با کودک است.

برخی از پدوفیل ها که به عنوان پدوفیل های انحصاری شناخته می‌شوند، فقط جذب کودکان می‌شوند و جذب بزرگسالان نمیشوند. برخی فعالیت خود را محدود به زنای با محارم می‌کنند که فقط شامل فرزندان خود یا بستگان نزدیک می‌شود. برخی دیگر کودکان دیگر را قربانی می‌کنند. پدوفیل های درنده ممکن است از زور استفاده کنند یا قربانیان خود را تهدید میکنند که در صورت افشای آزار، چه اتفاقی خواهد افتاد. روانپزشکان از نظر قانونی موظف به گزارش چنین سوء استفاده از خردسالان هستند.

فعالیت پدوفیلی به معنای تجاوز جنسی به کودکان است و جرمی است که مجازات آن حبس های سنگین و حتی مرگ است.

پدوفیلیا

همچنین در مورد عوارض ماری جوانا بخوانید

انحرافات جنسی و پارافیلیا چقدر شایع است؟

بیشتر پارافیلیاها یا انحرافات جنسی نادر هستند و در بین مردان حدود 20 برابر بیشتر از زنان است. با این حال، دلیل این نابرابری به وضوح درک نشده است. در حالی که بسیاری از این اختلالات با رفتار پرخاشگرانه مرتبط هستند، برخی دیگر تهاجمی یا مضر نیستند. برخی از پارافیلیاها مانند پدوفیلیا، چشم چرانی، عورت نمایی، سادیسم، و مالش جنسی دارای جرایم کیفری هستند.

با این حال، داشتن تخیلات یا رفتار پارافیلیک همیشه به این معنی نیست که فرد دارای بیماری روانی است. خیال‌پردازی‌ها و رفتارها می‌توانند به شکل‌های کمتر شدیدتری وجود داشته باشند که به هیچ وجه مانع توسعه روابط سالم نشوند یا به فرد یا دیگران آسیبی نرسانند و جرائم مجرمانه را به دنبال نداشته باشند. آنها ممکن است در طول خودارضایی یا مقاربت با یک شریک در زندگی، تنها محدود به یک فانتزی باشند.

درمان انحرافات جنسی و پارافیلیا

اکثر موارد پارافیلیا با مشاوره و رواندرمانی درمان میشوند و در این درمان ها به فرد کمک میشود رفتار خود را اصلاح کند. داروها ممکن است به کاهش اجبار مرتبط با پارافیلیا و کاهش تعداد توهمات و رفتارهای جنسی منحرف کمک کنند. در برخی موارد، برای افرادی که رفتارهای جنسی غیرطبیعی یا خطرناک را تجربه می کنند، هورمون تجویز می‌شود. بسیاری از این داروها با کاهش میل جنسی افراد تجویز میشوند.

درمان روانشناسی شامل مشاوره، روان درمانی فردی، یادگیری مهارت‌های مدیریت استرس و آرامش، و یا ترکیبی از این روش‌ها می‌تواند موثر باشد. همچنین، داروهایی مانند آنتی‌دپرسانت ها و مهار کننده های خاص احتمالا موثر باشند. با این حال، پارافیلیا به طور کلی به عنوان یک نوع اختلال جنسی درمان‌پذیر به نظر نمی‌رسد، اما ممکن است با برخی رویکردهای درمانی بهبود قابل توجهی حاصل شود. داشتن شماره روانپزشک یا یک رواندرمانگر باتجربه و تماس و مشاوره با وی اغلب جزو راهکارهای اولیه برای جلوگیری و درمان این قبیل اختلالات توصیه میشود.

فتیش به چه معنا است؟

کلمه “فتیش” به طور کلی به معنای پرستش یا عبادت یک شیء خاص به صورت مرتب و پایدار استفاده می‌شود. در برخی موارد، فتیش به معنای شخص، شیء یا مکانی است که به عنوان یک چیز مقدس تلقی می‌شود و در برابر آن پرستش و تعظیم صورت می‌گیرد. به طور معمول، فتیش در مراسم و رسوم مذهبی استفاده می‌شود.

سادومازوخیزم به چه مفهومی است؟

سادومازوخیسم یا سادومازوئیسم، یکی از جریان‌های روانشناسی و رفتاری است که در آن فرد لذت و خشنودی را از دریافت درد و رنج تجربه می‌کند. در این جریان، فرد به عنوان “سادیست” (کسی که از آزار و اذیت دیگران لذت می‌برد) یا “مازوخیست” (کسی که لذت و رضایت را از دریافت درد و تحمل رنج تجربه می‌کند) شناخته می‌شود. این عبارت معمولا به عنوان یک مفهوم شخصیت‌شناسی در دنیای هنر، ادبیات و سینما نیز به کار می‌رود.

پارافیلیا قابل درمان است؟

در حالت کلی، پارافیلیا به عنوان یک اختلال جنسی شناخته می‌شود که در آن فرد برای احراز نزدیکی جنسی به شیوه‌های غیر عادی و یا غیر متعارف و برای بعضی افراد، نامناسب و خطرناک روی می آورد. برخی مثال‌های پارافیلیا عبارتند از: فتیشیسم (علاقه به استفاده از شیء خاص برای برآورده کردن نیازهای جنسی)، و سادومازوخیسم (لذت بردن از تحمل درد و یا مقاومت در موقعیت‌های جنسی) و پدوفیلیا. درمان پارافیلیا و انحرافات جنسی ممکن است از طریق مشاوره روانشناختی، درمان دارویی و یا ترکیبی از این دو روش صورت پذیرد.

برای دریافت نوبت روانپزشک جهت مشاوره و درمان با ما در تماس باشید.

اشتراک بگذارید...