روانپزشک و متخصص اعصاب و روان

آدرس مطب ها

مطب 1: خیابان پاسداران، خیابان گل نبی، پلاک 49، طبقه چهارم، واحد 16

مطب 2: بلوار کشاورز، روبروی بیمارستان امام خمینی، پلاک ۳۷۰ طبقه اول واحد ۷

روزهای هفته

روزهای فرد

روزهای زوج

شماره تماس

021-22979460

021-66128259

افسردگی پس از زایمان

افسردگی پس از زایمان

دکتر مهدی کریمی

دکتر مهدی کریمی

افسردگی پس از زایمان چیست؟


افسردگی پس از زایمان نوعی از افسردگی است که پس از تولد نوزاد ایجاد می‌شود. افسردگی پس از زایمان یک وضعیت پزشکی نسبتاً شایع اما جدی است که از هر 7 مادر جدید، 1 نفر را پس از تولد تحت تأثیر قرار می‌دهد.

افسردگی پس از زایمان باعث می‌شود فرد احساس پوچی، بی احساسی و غمگینی کند. این امر می‌تواند باعث تغییرات خلقی، خستگی و احساس ناامیدی برای مدت طولانی پس از تولد شود.

مردم نباید افسردگی پس از زایمان را ساده انگارند. این معضل یک اختلال جدی است، اما برنامه های درمانی مختلف می‌تواند به افراد در غلبه بر آن کمک کند. اگر افسردگی پس از زایمان را تجربه می‌کنید، باید بدانید که تنها نیستید و می‌توانید بهبود پیدا کنید.

علائم افسردگی پس از زایمان چیست؟


بسیاری از افراد در عرض چند روز پس از زایمان احساس غمگینی، پوچی، بد خلقی یا خستگی می‌کنند. اما افسردگی پس از زایمان فراتر از آن است و هفته ها پس از زایمان ادامه می‌یابد. علائم آن می‌تواند شدید باشد و در عملکرد شما اختلال ایجاد کند.

علائم افسردگی پس از زایمان می‌تواند از فردی به فرد دیگر و حتی از روزی به روز دیگر متفاوت باشد. در حالی که علائم ممکن است در هر زمانی پس از زایمان ایجاد شوند، اغلب در عرض 1 تا 3 هفته پس از زایمان شروع می شوند.

افسردگی پس از زایمان چیست

افسردگی پس از زایمان می‌تواند باعث شود که شما از کودک خود جدا شوید. ممکن است احساس کنید که کودک خود را دوست ندارید. این احساسات تقصیر شما نیست.

سایر نشانه‌های منبع مطمئن افسردگی پس از زایمان عبارتند از:

  • احساس غمگینی یا گریه زیاد
  • احساس غرق شدن
  • داشتن افکار صدمه زدن به نوزاد یا خود
  • عدم علاقه به کودک
  • بدون انرژی و انگیزه
  • احساس بی ارزشی، گناه یا احساس بی ارزشی، یا این که پدر و مادر بدی هستید
  • زیاد یا کم خوابیدن
  • تغییر در رابطه با غذا
  • احساس اضطراب
  • داشتن سردرد مزمن، درد، درد یا مشکلات معده


اما افسردگی پس از زایمان به این معنی نیست که شما والدین بدی هستید و این تقصیر شما نیست. اگر متوجه علائم شدید، باید به یک روانپزشک اطلاع دهید و برای احساس بهتر به دنبال درمان باشید.

درمان بیماری پس از زایمان


اگر عوارض ناشی از زایمان باید در اسرع وقت با یک متخصص روانپزشک تماس بگیرید تا درمان را شروع کنید.
درمان پس از زایمان می‌تواند شامل منابع معتبر، اشکال از درمان و گروه های حمایتی باشد. به طور معمول، ترکیبی از دارو و درمانترین درمان است.

داروهای افسردگی پس از زایمان


رایج ترین نوع درمان مورد اعتماد برای افسردگی پس از زایمان، استفاده از داروهای ضد افسردگی است. این داروها می‌توانند به تسکین بسیاری از علائم افسردگی کمک کنند، اما شروع به کارکرد کامل آنها به زمان نیاز دارد که معمولاً 6 تا 8 هفته است.

در برخی موارد، ممکن است لازم باشد چند دارو را قبل از یافتن دارویی که مؤثر است و عوارض جانبی قابل کنترلی دارد، امتحان کنید.

  • مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs): اینها داروهای رایج ضد افسردگی هستند. SSRI ها معمولاً عوارض جانبی کمتری نسبت به سایر داروهای ضد افسردگی دارند و شامل پاروکستین (پاکسیل)، فلوکستین (پروزاک) و سرترالین (زولوفت) می‌شود.
  • داروهای ضد افسردگی غیر معمول اینها چندین انتقال دهنده عصبی را در مغز هدف قرار می‌دهند که بر خلق و خوی تأثیر می‌گذارند. آنها ممکن است به درمان افسردگی افرادی که به SSRI ها پاسخ نمی‌دهد کمک کنند. نمونه هایی از داروهای ضد افسردگی غیر معمول عبارتند از بوپروپیون (ولبوترین)، ترازودون (Desyrel) و نفازودون (Serzone).
  • داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای و مهارکننده های مونوآمین اکسیداز: این دو دسته قدیمی از داروهای ضد افسردگی هستند که کمتر رایج هستند.
  • Brexanolone: پزشکان اغلب برکسانولون را برای بیمارانی که به سایر درمان‌ها پاسخ نمی‌دهند، توصیه می‌کنند.

همه داروهای ضد افسردگی می‌توانند عوارض جانبی ایجاد کنند که ممکن است شدت آنها متفاوت باشد. عوارض جانبی داروهای ضد افسردگی میتواند شامل احساس بی قراری یا اضطراب، مشکلات گوارشی و سردرد و غیره باشد.

افراد شیرده گزینه های دارویی و درمانی دارند. پزشک شما می‌تواند به انتخاب یکی از گزینه‌های بی‌خطر در هنگام شیردهی کمک کند. داروهای ضد افسردگی سه حلقه‌ای و مهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز. این دو دسته قدیمی از داروهای ضد افسردگی هستند که کمتر رایج هستند.
Brexanolone توسط یک متخصص اعصاب و روان تجویز می‌شود. پزشکان اغلب برکسانولون را برای بیمارانی که به سایر درمان‌ها پاسخ نمی‌دهند، توصیه می‌کنند.
همه داروهای ضد افسردگی می‌توانند عوارض جانبی ایجاد کنند که ممکن است شدت آنها متفاوت باشد. عوارض جانبی داروهای ضد افسردگی می‌تواند شامل احساس بی قراری یا اضطراب، مشکلات گوارشی و سردرد و غیره باشد.

افراد شیرده گزینه های دارویی و درمانی دارند. پزشک شما می‌تواند به انتخاب یکی از انتخاب‌های ایمن در حین شیردهی کمک کند.

داروهای افسردگی پس از زایمان

هورمون درمانی


پس از زایمان، سطح هورمون های جنسی استروژن و پروژسترون به طور چشمگیری کاهش می‌یابد.

تغییرات ناگهانی در هورمون ها ممکن است در افراد مبتلا به افسردگی پس از زایمان نقش داشته باشد. به این دلایل، هورمون درمانی ممکن است در مدیریت افسردگی پس از زایمان نقش داشته باشد.

عوارض جانبی هورمون درمانی با استروژن ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • وزن تغییر می کند
  • تهوع و استفراغ
  • گرفتگی شکم
  • میگرن و سردرد
  • تغییرات در ترشحات واژن
  • ریزش مو
  • فشار خون بالا
  • ادم
  • بزرگ شدن فیبروم های رحمی
  • عفونت های قارچی واژن

درمان


مطالعات نشان داده‌اند که نوع خاصی از درمان به نام درمان شناختی رفتاری (CBT) می‌تواند علائم افسردگی پس از زایمان را به طور قابل توجهی بهبود بخشد. در افراد مبتلا به افسردگی پس از زایمان، مطالعات نشان می‌دهد که CBT در کنار دارو علائم را به طور موثرتری نسبت به دارو یا سایر درمان ها به تنهایی کاهش می‌دهد.

CBT شامل یادگیری و استفاده از تکنیک‌ها و استراتژی‌هایی است که شما را قادر می‌سازد الگوهای تفکر خود را تغییر دهید، تحریف‌ها را در تفکر تشخیص دهید، از مهارت‌های حل مسئله برای کنار آمدن با موقعیت‌های دشوار استفاده کنید و اعتماد بیشتری نسبت به توانایی‌های خود ایجاد کنید.

درمان های طبیعی


افسردگی پس از زایمان یک وضعیت جدی و ناتوان کننده است و شما نباید بدون نظر متخصص مراقبت های بهداشتی برای درمان آن اقدام کنید.

اما تمرین‌هایی در خانه مانند خوردن یک رژیم غذایی سالم، انجام منظم ورزش‌های ملایم، تمرین مدیتیشن یا یوگا و گذراندن وقت در طبیعت ممکن است به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید، به‌ویژه زمانی که در کنار درمان‌های سنتی مانند دارو و درمان استفاده می‌شود.

خودمراقبتی


در افسردگی پس از زایمان ممکن است فرد احساس خستگی و انزوا کند، بنابراین مهم است که برای خود وقت بگذارید و با خانواده و دوستان تماس بگیرید و در صورت نیاز از کمک بخواهید. پیوستن به گروه های پشتیبانی نیز می‌تواند کمک کننده باشد.

تشخیص افسردگی پس از زایمان

افرادی که علائم افسردگی پس از زایمان را برای بیش از 2 هفته در سال اول زایمان تجربه می‌کنند، باید برای غربالگری افسردگی پس از زایمان با یک روانپزشک یا یک روانشناس تماس بگیرند.

یک متخصص روانپزشک قادر خواهد بود علائم و سابقه پزشکی شما را برای رسیدن به تشخیص ارزیابی کند.

آنها به طور معمول به دنبال و سوال در مورد:

علائم افسردگی
اختلال در الگوهای خواب
احساس کاهش انرژی
احساس تحریک پذیری
به عنوان بخشی از تشخیص، پزشک سایر عوامل خطر افسردگی و شرایط مرتبط را نیز شناسایی می‌کند. این موارد می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • رویدادهای استرس زا اخیر زندگی
  • سابقه افسردگی
  • عوامل استرس زای بیرونی
  • سابقه دارویی شما


پزشک شما همچنین ممکن است آزمایش خون را برای بررسی اینکه آیا اختلالی مانند بیماری تیروئید یا کمبود مواد مغذی ممکن است در افسردگی شما نقش داشته باشد، تجویز کند.

تشخیص افسردگی پس از زایمان

پیشگیری از افسردگی پس از زایمان


افسردگی بعد از زایمان شایع است و ممکن است به طور کامل قابل پیشگیری نباشد. اما دانستن علائم افسردگی پس از زایمان ممکن است به شما در مدیریت این بیماری و دریافت سریع‌تر درمان در صورت نیاز کمک کند.

برخی از مطالعات منبع معتبر نشان می دهد که مداخلات خاص، از جمله درمان با داروهای ضد افسردگی خاص و مواد مغذی در طول بارداری و بلافاصله پس از آن، ممکن است خطر ابتلا به افسردگی شدید پس از زایمان را کاهش دهد.

علاوه بر این، شرکت در درمان بین فردی و درمان شناختی رفتاری در دوران بارداری و پس از آن ممکن است خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان را در افرادی که در معرض افزایش خطر ابتلا به آن هستند، کاهش دهد.

همچنین ممکن است بتوانید شانس خود را برای ابتلا به افسردگی پس از زایمان کاهش دهید:

پیدا کردن یک سیستم حمایتی از دوستان و خانواده قبل از تولد نوزاد
گذراندن کلاس های آموزشی قبل و بعد از زایمان
ترتیبی برای مراقبت از کودک در نظر بگیرید تا بتوانید استراحت کنید
حفظ یک رژیم غذایی متعادل و تلاش برای داشتن مقداری ورزش و هوای تازه هر روز
داشتن خواب کافی و استراحت عمومی
کاهش مصرف الکل یا اجتناب از مصرف آن

برای دریافت نوبت جهت مشاوره و درمان با ما در تماس باشید.

اشتراک بگذارید...