شناخت اختلال اضطراب پس از سانحه یا PTSD عبارتست از داشتن احساسی مانند ترس شدید، وحشت ناشی از تهدید جسمی یا جنسی، مرگ عزیزان، تصادف، جنگ یا بلاهای طبیعی که فراتر از طاقت و ظرفیت روانی فرد میباشد. این اضطراب معمولا پس از وقوع حادثهای دردناک برای فرد رخ میدهد.
اکثر افرادی که یک واقعه آسیب زا را تجربه کردهاند، واکنشی نشان میدهند که ممکن است شامل شوک، عصبانیت، پرخاش، ترس و حتی احساس گناه باشد.
اختلال اضطراب پس از سانحه یکی از 8 مورد از انواع اضطراب است. علائم اختلال استرس پس از سانحه ممکن است حدود چند هفته یا چند ماه پس از حادثه خودشان را نشان دهند. مهمترین ویژگی این اختلال نیز اضطراب دائمی، افسردگی زیاد و تجربه دوباره حادثه در خواب و بیداری میباشد.

همچنین در مورد شخصیت ضد اجتماعی بخوانید
علائم اختلال اضطراب پس از سانحه
۱) دوری گزینی و بیتفاوتی
برای فراموش کردن خاطرات تلخ خود ممکن است از روشهای مختلفی برای سرگرم کردن خودمان استفاده کنیم. به عنوان مثال ممکن است حل جدول و معما یا تماشای مداوم فیلمهای مختلف برای دور کردن ذهن از اتفاقات انتخاب کنیم. به این ترتیب از مکانها و افرادی که باعث یادآوری خاطرات تلخ می شوند دوری می کنیم.
در این روش ممکن حالتی رخ دهد که به واسطه آن ارتباط خود را با دیگران به حداقل ممکن برسانیم. در این حالت میتوان گفت که روش دوری گزینی و بیتفاوتی را انتخاب کردهایم.
علائم اجتناب ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- دوری از تفکر و یا صحبت در مورد رویداد.
- اجتناب از مکانها، فعالیتها یا افرادی که یادآور این واقعه هستند.
- تغییرات منفی در تفکر و خلق و خوی
۲) تکرار کابوس و مرور سانحه در ذهن
ممکن است حادثه تلخ به طور مداوم در ذهن و حتی خواب شما تکرار شود. این تجربیات با اینکه در ذهن و خیال شما اتفاق می افتد. این احساس آن قدر قوی میباشد که حتی ممکن میباشد حواس فیزیکی که در حین حادثه داشتید مانند بویایی، شنوایی و درد را نیز دوباره حس کنید.
۳) در حالت آماده باش بودن
در این حالت از علائم اختلال اضطراب پس از سانحه ممکن است پس از حادثه حالتی در شما ایجاد شود که دیگر نتوانید احساس آرامش داشته باشید. به این ترتیب بدن شما همیشه در حالت آماده باش خواهد بود. بنابراین همواره استرس دارید و به سختی میتوانید بخوابید.
۴) خاطرات آزاردهنده
- مرور خاطرات دلخراش و ناخواسته از حادثه
- دیدن رویاها یا کابوسها درباره این رویداد
- پریشانی عاطفی شدید یا واکنشهای جسمی نسبت به چیزی که شما را به یاد واقعه می اندازد.
- داشتن تجربه تکراری حادثه مثل اینکه دوباره دارد اتفاق می افتد
۵)واکنشهای جسمی و عاطفی متفاوت
- وحشتزدگی مکرر
- داشتن حالت تدافعی
- احساس گناه یا شرم
- مانند زیاده روی در مصرف الکل یا رانندگی خیلی سریع
- مشکل خواب
- تحریک پذیری، طغیان عصبی یا رفتار پرخاشگرانه
- مشکل در تمرکز

همچنین در مورد درمان وسواس بخوانید
PTSD به چه میزان رایج میباشد؟
حدود 3.6٪ بزرگسالان آمریکایی و در حدود 5.2 میلیون نفر در طی یک سال مبتلا به PTSD میشوند و تحقیقات نشان میدهد 7.8 میلیون آمریکایی در مرحلهای از زندگی خود به PTSD مبتلا میشوند. PTSD میتواند در هر سنی از جمله کودکی ایجاد شود. زنان بیشتر از مردان به PTSD مبتلا میشوند. این آمار ممکن است به این دلیل باشد که زنان بیشتر قربانی خشونت خانگی، آزار و تجاوز میگردند.
تشخیص اضطراب پس از سانحه یا PTSD
برای تشخیص علائم اختلال اضطراب پس از سانحه لازم میباشد که یک معاینه جسمی و ارزیابی روان شناختی توسط پزشک متخصص اعصاب و روان انجام گیرد. این ارزیابی معمولا شامل بررسی نشانههای روحی و روانی حادثه است که در صورت نیاز طی چندین جلسه انجام میشود.
درمان اضطراب پس از سانحه یا PTSD
درمان PTSD میتواند کمک کند مجدداً یک حس کنترل در زندگی خود به دست آورید. درمان اصلی روان درمانی میباشد، اما همچنین می تواند شامل دارودرمانی نیز باشد. ترکیب این روش های درمانی به بهبود علائم شما از طریق این موارد کمک می کند:
- به شما کمک می کند تا علائم خود را بیان کنید.
- به شما کمک می کند تا درباره خود، دیگران و جهان بهتر فکر کنید.
- روشهای یادگیری برای مقابله در صورت بروز هرگونه علائم
- درمان سایر مشکلات غالباً مربوط به تجربیات آسیب زا مانند افسردگی، اضطراب، یا سوء مصرف مواد مخدر، الکل و کشیدن ماری جوانا.
همچنین در مورد اختلال اضطراب کودکان بخوانید
روان درمانی
- برخی از انواع روان درمانی مورد استفاده در درمان PTSD عبارتند از:
- درمان شناختی: این نوع گفتاردرمانی به شما کمک می کند تا روش های تفکر (الگوهای شناختی) که شما را درگیر می کند را تشخیص دهید – به عنوان مثال، باورهای منفی درباره خودتان و ترس از تجربه دوباره این وقایع. برای PTSD، درمان شناختی اغلب همراه با مواجهه درمانی (قرار دادن افراد در معرض عوامل ترسشان) استفاده می شود.
- درمان از طریق مواجهه: این رفتار درمانی به شما کمک می کند تا با خیال راحت با موقعیت ها و خاطراتی روبرو شوید که به نظر شما ترسناک میباشد، بنابراین می توانید یاد بگیرید که به طور موثر با آنها کنار بیایید. این نوع درمان به ویژه برای فلاش بک ها و کابوس ها بسیار مفید میباشد. یک رویکرد از برنامه های واقعیت مجازی استفاده می کند که به شما امکان می دهد مجدداً وارد موقعیت هایی شوید که در آن همان شرایط را تجربه می کنید.
دارودرمانی
- داروهای ضد افسردگی: این داروها می توانند به علائم افسردگی و اضطراب کمک کنند. آنها همچنین برای بهبود مشکلات خواب و تمرکز هم مفیدند. مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI)، داروهای سرترالین (زولوفت) و پاروکستین (پاکسیل) توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان PTSD تأیید می شوند.
- داروهای ضد اضطراب: این داروها می توانند استرس شدید و مشکلات مرتبط با آن را برطرف کنند. برخی از داروهای ضد اضطراب ممکن است مضراتی داشته باشد، بنابراین معمولاً فقط برای مدت کوتاهی استفاده می شوند.
- پرازوسین: در حالی که چندین مطالعه نشان داده اند که پرازوسین (Minipress) ممکن است کابوس های شبانه را در برخی از مبتلایان به PTSD کاهش دهد یا سرکوب کند، یک مطالعه جدید نشان داد که نتایج آن هیچ تفاوتی با دارونما ندارد. اما شرکت کنندگان در مطالعه اخیر به طرقی که به طور بالقوه می تواند بر نتایج تأثیر بگذارد، با دیگران متفاوت بودند. افرادی که پرازوسین را در نظر می گیرند باید با پزشک مشورت کنند تا مشخص شود وضعیت خاص آنها ارزش آزمایش این دارو را دارد یا خیر.
- کلونیدین: (کاتاپرس) برای خواب
- پروپرانولول (Inderal): به منظور کمک به کاهش یادآوری و شکل گیری مجدد خاطرات آسیب زا
شما و متخصص روانپزشک می توانید با هم کار کنید تا بهترین داروها و با کمترین عوارض جانبی را برای علائم و وضعیت خود مصرف کنید. ممکن است طی چند هفته بهبود در روحیه و سایر علائم خود مشاهده کنید.
همچنین درباره درمان دوقطبی و عوارض امفتامین بخوانید
برای دریافت نوبت جهت مشاوره و درمان با ما در تماس باشید.